Recepty na pomalý hrnec 3,5 l
hovězí kosti (1-3, dle potřeby)
2 střední mrkve
1 petržel
80 g celeru
1 cibule
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
1,5 - 2l vody
polévkové nudle
sůl
pepř
Do pomalého hrnce vložíme hovězí kost, přidáme oloupanou zeleninu (nekrájíme) a cibuli, u té sloupneme jenom vnější slupku, jinak ji necháme vcelku. Vše posypeme troškou soli, pepře a přidáme nové koření, bobkový list a černý pepř.
Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené a hrnec zapneme na nízkou teplotu na 7 hodin (je možné klidně i 10 – 12 hodin, vývar bude mít silnější chuť) nebo na vysokou teplotu na 4 hodin. Jakmile je vše měkké, vyndáme kost, zeleninu a vývar přecedíme ideálně přes pláténko nebo velmi jemný cedník. Z kosti obereme maso.
Zeleninu (kromě cibule, tu vyhodíme) nakrájíme na malé kostky, vývar mírně naředíme vodou a dosolíme dle chuti.
Zvlášť si uvaříme nudle do polévky, které potom přidáme do vývaru společně s obraným masem z kosti. Ozdobíme petrželkou.
550 g vepřové kýty
1 středně velká řepa
1/2 celeru
1/2 hlávky bílého zelí
1 velká petržel
4 mrkve
1 cibule
3 bobkové listy
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
1 plechovka konzervovaných rajčat
sůl
pepř
cukr
zakysaná smetana
Nejdříve si dáme vařit červenou řepu s trochou soli.
Poté nakrájíme zelí na nudličky, dáme do pomalého hrnce, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a petržel.
Nakrájíme maso na větší kostky, přidáme k zelenině v pomalém hrnci, osolíme a opepříme.
Poté přidáme bobkový list a kuličky nového koření a černého pepře.
Podlijeme tak, aby bylo vše ponořené.
Pomalý hrnec zapneme na nízkou teplotu na 5-6 hodin nebo na vysokou teplotu na 4-4,5 hodiny.
Jakmile je řepa uvařená, oloupeme ji a nakrájíme na kostičky.
Hodinu před koncem vaření přidáme nakrájenou řepu společně s rajčaty do pomalého hrnce.
Jemně promícháme.
Jakmile je vše měkké, dochutíme trochou cukru. Podáváme se zakysanou smetanou.
1 celé kuře
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička tymiánu
1 stroužek česneku
2 lžičky papriky
2 lžičky soli
1 cibule
voda
Celé kuře opláchneme vodou a osušíme.
Smícháme koření v misce a poté potřeme po celém kuřeti.
Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme na dno pomalého hrnce.
Zalijeme ½ hrnkem vody.
Kuře se směsí koření položíme na cibuli a vaříme 8 hodin na nízkou teplotu nebo 4 hodiny na vysokou teplotu.
Po vaření můžeme kuře ještě cca půl hodiny v troubě dopéct na 180 stupňů, aby získalo křupavou kůrčičku.
4 kuřecí řízky
30 g nastrouhaného sýru
4 plátky šunky nakrájené na nudličky
grilovací koření
2 lžíce másla
1/2 kostka hovězího bujónu
100 ml vody
sůl
Omytá a osušená kuřecí prsa lehce naklepeme a ze strany nakrojíme tak, abychom vytvořili kapsu, kterou naplníme směsí šunky a sýra, lehce sklepneme a spíchneme párátkem.
Kapsu z obou stran posypeme grilovacím kořením, lehce osolíme a posypeme hladkou moukou.
Do keramické nádoby dáme na dno dvě lžíce rozpuštěného másla a na ně kuřecí kapsy.
Přilijeme 100 ml vody a přidáme půl kostky hovězího bujónu, který rozdrobíme, lehce zamícháme a kapsy otočíme tak, aby byly z obou stran namočené ve směsi másla a vody.
Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a dusíme na nízkou teplotu asi 8 hodin nebo na vysokou teplotu cca 5 hodin.
500 g kuřecích prsou
sůl
pepř
4 stroužky česneku
olej
1 sklenice sterilovaného leča
1 cibule
drcený kmín
voda
1 lžíce hladké mouky
hovězí bujón
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a
zakapeme olejem.
Do hrnce dáme zavařené lečo, přidáme orestovanou cibuli, maso, zasypeme drceným
kmínem a zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali mouku.
Přidáme ještě kousek hovězího bujónu.
Vaříme na vysokou teplotu cca 4 hodiny.
600 g kuřecích prsou
2 cibule
mletá paprika
250 ml smetany
mletý pepř
sůl
tuk
instantní hotová jíška
Kuřecí prsa dáme do keramické nádoby pomalého hrnce, osolíme je a opepříme.
Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme ji na rozehřátém tuku.
Lehce osolíme a posypeme mletou paprikou.
Po chvíli osmaženou cibulku přidáme k masu do keramické nádoby, zalijeme vodou tak, aby
maso bylo ponořené. Přiklopíme poklicí a vaříme na vysokou teplotu asi 5 hodin, na nízkou teplotu asi 7-8 hodin.
Hodinu před koncem vaření odklopíme, do omáčky vmícháme smetanu na vaření, zahustíme
instantní jíškou, v případě potřeby podlijeme ještě trochou vody a doděláme pod poklicí.
Podáváme s opékanými bramborami.
4 kuřecí stehna
mletá paprika
drcený kmín
mletý pepř
sůl
olej
drůbeží vývar (bujón)
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, důkladně osolíme a vložíme na dno keramické nádoby.
Pokapeme je olejem, zaprášíme mletou paprikou a grilovacím kořením, lehce opepříme a
přidáme ještě drcený kmín.
Poté stehna podlijeme vývarem tak, aby nebyla úplně ponořená.
Vaříme na vysokou teplotu asi 4 hodiny.
Hodinu před koncem vaření odebereme bokem trochu šťávy, aby se nám kůrčička opekla do
křupava. Podáváme s dušenou kari rýží a kyselými okurkami.
4 kuřecí stehna
mletá paprika
drcený kmín
mletý pepř
sůl
olej
drůbeží vývar (bujón)
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, důkladně osolíme a vložíme na dno keramické nádoby.
Pokapeme je olejem, zaprášíme mletou paprikou a grilovacím kořením, lehce opepříme a
přidáme ještě drcený kmín.
Poté stehna podlijeme vývarem tak, aby nebyla úplně ponořená.
Vaříme na vysokou teplotu asi 4 hodiny.
Hodinu před koncem vaření odebereme bokem trochu šťávy, aby se nám kůrčička opekla do
křupava. Podáváme s dušenou kari rýží a kyselými okurkami.
500 g kuřecích prsou
mražená zelenina
grilovací koření
50 g másla
200 ml vody
2 lžíce hladké mouky
200 ml smetany
citrónová šťáva
sůl
Na dno keramické nádoby dáme mraženou zeleninu a osolíme.
Na zeleninu naskládáme osolená a grilovacím kořením posypaná kuřecí prsa a poklademe kousky másla.
Nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme 3 hodiny na vysokou teplotu.
Pak vytáhneme maso, přidáme dobře rozmíchanou mouku s vodou.
Promícháme a vaříme ještě asi 40 minut.
Poté vmícháme smetanu, prohřejeme, přidáme citrónovou šťávu, vložíme maso a podáváme
s vařenými bramborami.
500 g kuřecích prsou
2 cibule
mletá paprika
sůl
mletý pepř
2 sušené chilli papričky
1 sklenice sterilovaného leča
1/2 kostky drůbežího bujónu
300 ml vody
česnek
2 lžíce hladké mouky
Cibuli oloupeme, nakrájíme a orestujeme na pánvičce s rozehřátým tukem.
Poté přidáme nakrájené kuřecí maso, orestujeme, zasypeme sladkou paprikou a po chvilce
dáme do keramické nádoby pomalého hrnce.
Přidáme pepř, sušené chilli papričky, sklenici leča, bujón, podlijeme vodou a vaříme na
vysokou teplotu asi 2 hodiny.
Půl hodiny před dokončením zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody.
Dle chuti dochutíme prolisovaným česnekem a solí.
Podáváme s pečivem nebo bramborami.
4 králičí stehna
3 cibule
4 stroužky česneku
2 kousky másla
sůl
voda
Králičí maso očistíme, jemně osolíme a dáme do pomalého hrnce.
Přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a stroužky česneku na malé plátky. K masu vložíme kousky másla. Podlijeme troškou vody, jen na dno.
Pomalý hrnec zapneme na nízkou teplotu na 6-7 hodin nebo na vysokou teplotu 4-5 hodin.
Nakonec přidáme ještě více másla na sós.
Podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem a špenátem.
1 vepřové koleno
8 kuliček nového koření
4 bobkové listy
3-4 lžíce oleje (dle potřebného množství marinády)
sladká paprika
2-3 stroužky česneku
2 cibule
200 ml černého piva
chilli
sůl
čtyřbarevný pepř
chléb na přílohu
Koleno řádně osolíme a opepříme.
Dále si připravíme marinádu – olej, rozdrcený česnek, 1 lžičku papriky, špetku chilli, a opět trochu pepře a soli. Vše pořádně promícháme, ať se směs pěkně spojí.
Množství je samozřejmě potřeba upravit dle velikosti kolene.
Marinádou poté poctivě potřeme koleno ze všech stran.
Potom nakrájíme cibuli na měsíčky a vložíme ji do pomalého hrnce.
K ní přidáme naložené koleno, posypeme kuličkami nového koření, přidáme bobkový list a necháme ideálně přes noc marinovat.
Trochu cibule můžeme dát i na koleno a okolo něj. Zalijeme 2 dcl černého piva a zapneme
pomalý hrnec, a to buď na nízkou teplotu na 8-9 hodin nebo na vysokou teplotu na 5-6
hodin.
Po vaření můžeme koleno ještě cca půl hodiny dopéct v troubě na 180 stupňů, aby získalo
křupavou kůrčičku.
Závitek:
4 plátky vepřové kýty
3 lžíce kečupu
2 lžíce hladké mouky
sůl
mletý pepř
1/2 kostky hovězího bujónu
100 ml vody
Nádivka:
4 plátky šunky
1 mrkev
kousek celeru
1 cibule
1 vejce
Omyté a osušené vepřové plátky z obou stran lehce naklepeme a na okrajích mírně nařízneme. Z obou stran je osolíme, opepříme a potřeme připravenou nádivkou (viz níže).
Plátky přeložíme, sklepneme k sobě a spíchneme párátkem.
Obalíme v mouce a vložíme do keramické nádoby.
Přidáme kečup, vodu a rozdrobený hovězí bujón.
Opatrně, ale důkladně promícháme.
Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a závitky dusíme na nízkou teplotu asi 8 hodin, na vysokou teplotu cca 4,5 hodiny.
Nádivku připravíme tak, že šunku nebo slaninu nakrájíme na malé kousky, očištěnou mrkev a
celer nastrouháme na jemné nudličky a cibuli nakrájíme nadrobno, osolíme, opepříme a
krátce podusíme. Přidáme vejce, a ještě krátce podusíme.
plátky vepřového masa
listový špenát
2 vejce
5 stroužků česneku
sůl
mletý pepř
plátek šunky
sýr
olej na smažení
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným nebo prolisovaným česnekem.
Na pánvi osmažíme nakrájený listový špenát a zalijeme rozšlehanými vejci.
Touto směsí potřeme naklepané plátky masa, položíme na něj šunku a stočíme do závitku.
Zprudka maso osmažíme na pánvi na rozpáleném oleji, aby závitky dostaly barvu a kůrku.
Pak je vložíme do pomalého hrnce a necháme dusit na nízkou teplotu asi 8 hodin nebo na vysokou teplotu 4 hodiny.
Podle potřeby podlijeme vodou a dosolíme.
500 g mletého vepřového masa
1 vejce
8 lžic strouhanky
sůl
mletý pepř
majoránka
tymián
drcený kmín
1-2 cibule
200 ml vývaru (hovězího bujónu)
Mleté maso smícháme s rozšlehaným vejcem, přidáme nasekanou cibuli, osolíme, posypeme drceným kmínem, opepříme a přidáme majoránku a tymián.
Směs rukama důkladně propracujeme za postupného přidávání strouhanky.
Pak z mletého masa vytvarujeme v ruce koule, které naskládáme do keramické nádoby pomalého hrnce, podlijeme trochou hovězího vývaru a vaříme na vysokou teplotu 4-5 hodin nebo na nízkou teplotu 8 hodin.
vepřové plecko
1-2 cibule
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku
koření divočina
mletá paprika
sůl
mletý pepř
tymián
1 hovězí bujón
Do keramické nádoby dáme olej, nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené maso, prolisovaný
česnek, koření, sůl, pepř, tymián, bujón a vše spolu promícháme.
Potom zalijeme horkou vodou tak, aby bylo vše ponořené.
Vaříme na vysokou teplotu cca 3-4 hodiny.
Asi půl hodiny před koncem vaření omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě.
Hotové podle chuti osolíme a podáváme s opečenými bramboráčky nebo vařenými
bramborami.
Konzervativnější přílohou je také houskový knedlík.
800 g vepřových jater
2 cibule
1 lžíce drceného kmínu
600 ml vody
5 lžic hladké mouky
1,5 rovné lžíce soli
Játra nakrájíme na malé kousky a dáme do pomalého hrnce.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, drcený kmín a vodu, do které jsme dobře rozmíchali hladkou mouku.
Vaříme na vysokou teplotu cca 2,5 hodiny.
Nakonec osolíme a dobře promícháme.
Podáváme s rýží nebo s vařenými bramborami.
500 g vepřového ramínka
1 velká cibule
250 g kysaného zelí
1 lžíce olej
1 lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
200 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl
drcený kmín
mletý pepř
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a odblaníme. Nakrájíme ho na stejně velké kostky a pak maso vložíme do keramické nádoby.
Přidáme obě papriky, olej, hladkou mouku, sůl, kmín a pepř. Vše důkladně promícháme.
Pokud chceme, aby byla omáčka zbarvená paprikou do červena, pak obě papriky krátce osmahneme na oleji na pánvičce a přidáme k masu.
Přidáme kysané zelí a jemně nakrájenou cibuli. Vše ještě jednou promícháme. Vaříme na nízkou teplotu asi 8 hodin, na vysokou teplotu necelých 5 hodin.
Asi hodinu před dokončením vmícháme smetanu.
4 velké kapustové listy
200 g mletého masa
100 g slaniny
50 g tvrdého sýru
1 vejce
sůl
pepř
chilli
oregano
tymián
mletá paprika
250 ml smetany na šlehání
lžíce hladké mouky
1 čajová lžíce škrobu
1/2 kostka hovězího bujónu
Kapustové listy spaříme horkou vodou a seřízneme silnou vrchní část listu, aby se nám lépe balily.
K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, nastrouhaný sýr, 1 vejce, sůl, chilli, oregano a trochu tymiánu.
Na zelné nebo kapustové listy dáme dostatečné množství náplně a zabalíme je. Spíchneme je párátkem, nebo zavážeme nití jako ptáčky.
Závitky vložíme do keramické nádoby, přidáme šlehačku, do které jsme předem zamíchali hladkou mouku, škrob a půl čajové lžičky sladké papriky.
Nakonec do omáčky nadrobíme půl kostky bujónu. Závitky musí být v omáčce téměř potopené, omáčku můžeme naředit asi 100 ml vody.
Hrnec zapneme a vaříme na nízkou teplotu asi 8 hodin nebo na vysokou teplotu 4-5 hodin.
2 cukety
600 g mletého masa100 g anglické slaniny
sáček mražené zeleniny
1 cibule
5 stroužků česneku
tvrdý sýr
koření na mletá masa
tymián
sůl
Cukety oloupeme, nakrájíme asi na 1 cm silné plátky a osolíme.
Necháme chvíli odležet, aby pustili vodu.
Vodu z nich slijeme, mraženou zeleninu necháme rozmrazit a také slijeme přebytečnou vodu.
Mleté maso smícháme s jemně nakrájenou cibulí, na kostičky nakrájenou anglickou slaninou a prolisovaným nebo utřeným česnekem.
Okořeníme kořením na mletá masa, přidáme trochu sušeného tymiánu a rukama směs důkladně propracujeme.
Do keramické nádoby pomalého hrnce střídavě rovnáme vrstvu nakrájených cuket, zeleninové směsi a masa.
Maso posypeme nastrouhaným sýrem a opět poklademe vrstvou cuketových plátků, zeleniny, mletého masa a sýru. Poslední vrstvu tvoří maso.
Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na nízkou teplotu asi 6-7 hodin nebo na vysokou teplotu asi 4 hodiny.
500 g hovězího masa (libového)
1 cibule
1 petržel
2 mrkve kousek celeru
1/2 lžičky cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce hořčice 250 ml smetany ke šlehání
několik kuliček pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list tymián
1/2 lžička citrónové šťávy
sůl
1/2 kostky hovězího bujónu
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a ty dáme do pomalého hrnce. Potom k masu přidáme mrkev, petržel a celer, vše očištěné a nakrájené na nudličky. Přidáme jemně nakrájenou cibuli. Směs osolíme, přidáme veškeré koření, citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme. Poté přidáme hořčici, cukr, hladkou mouku, rozdrobíme masox a přilijeme smetanu. Celou směs důkladně promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na nízkou teplotu asi 8 hodin nebo na vysokou teplotu cca 5 hodin.
500 g hovězí kližky
3 lžíce oleje
2 cibule
lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
2 lžíce hladké mouky
kostka hovězího bujónu
voda
sůl
mletý pepř
drcený kmín
Maso omyjeme, osušíme, odřízneme přebytečný tuk a odblaníme. Poté maso nakrájíme na stejně velké kostky a vložíme do keramické nádoby, osolíme, opepříme, přidáme sladkou i pálivou papriku, drcený kmín a olej.
Důkladně promícháme a pak ke směsi přidáme ještě jemně nakrájenou cibuli.
Zaprášíme moukou, přidáme rozdrobenou kostku hovězího bujónu a podlijeme tak, aby bylo
vše ponořené.
Ještě jednou důkladně promícháme, pak keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na nízkou teplotu 8 hodin nebo na vysokou teplotu 5 hodin.
Podáváme s houskovým knedlíkem a posypané nakrájenou čerstvou cibulí.
Pozn.: Pokud chcete dosáhnout tmavé barvy guláše, je možné maso s cibulkou orestovat na pánvi a až poté vložit do pomalého hrnce.
500 g předního hovězího masa
1 lžíce oleje
2 cibule
lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
2 zelené papriky
4 rajčata
1 párek
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce kečupu
sůl
pepř
drcený kmín
1/2 kostka hovězího bujónu
100 ml vody
Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a zbavíme ho přebytečného tuku.
Nakrájíme ho na stejně velké kostky.
Kostky vložíme do keramické nádoby a přidáme obě sušené papriky, sůl, drcený kmín, pepř, olej a 2 lžíce mouky. Směs důkladně promícháme.
Přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriky nakrájené na nudličky, rajčata na osminky a párek na kolečka.
Nakonec podlijeme tak, aby bylo vše ponořené, přidáme 3 lžíce kečupu a rozdrobíme půl kostky hovězího bujónu. Opět všechno důkladně promícháme.
Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a vaříme na nízkou teplotu 8 hodin nebo na vysokou teplotu 5 hodin.
Podáváme s rýží nebo pečivem.
4 plátky hovězího masa (libového)
100 g žampionů
1 cibule
250 ml smetany ke šlehání
1/2 kostky hovězího bujónu
hladká mouka na obalení
sůl
mletý pepř
Plátky hovězího masa opláchneme, osušíme a po obvodu na několika místech nakrojíme.
Z obou stran naklepeme.
Osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Vložíme je do keramické nádoby pomalého hrnce a přidáme žampióny.
Dále přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozdrobíme půl kostky hovězího bujónu a vše zalijeme smetanou ke šlehání. Dobře promícháme.
Roštěnky můžeme před dušením v pomalém hrnci i zprudka opéci z obou stran na pánvi v oleji, aby získaly barvu.
Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na nízkou teplotu asi 8 hodin nebo na vysokou teplotu cca 5 hodin.
2 ks cibule
6 stroužků česneku
sójová omáčka
mletý pepř
sůl
grilovací koření
malý rajčatový protlak
500 ml černého piva
8 ks špekáčků
Cibuli nakrájíme a dáme ji do pomalého hrnce, přidáme nakrájený česnek, zakapeme sójovou
omáčkou, opepříme, posypeme grilovacím kořením a osolíme.
Přidáme jeden malý rajský protlak, zalijeme černým pivem a vložíme oloupané a nařezané špekáčky.
Necháme vařit na vysokou teplotu 3 hodiny.
Hotové podle chuti osolíme.
1 kg zralého sladkého ovoce – zde třešně
šťáva z poloviny citronu
asi 0,2 – 0,5 kg třtinového cukru podle sladkosti ovoce (nerafinovaného)
1 lžíce citrusového pektinu
špetka nerafinované soli
koření dle chuti – zde 1 lžička směsi mletého kardamomu a koriandru
trochu vody, pokud je to potřeba – zde 0,5 dcl
Ovoce očistíme, vypeckujeme, větší kusy nakrájíme a vložíme do pomalého hrnce.
Přidáme špetku soli a půl deci vody (pokud to druh ovoce vyžaduje).
Vaříme na vysokou teplotu 4 hodiny – občas promícháme, není to ale nezbytné.
Poté přelijeme do hrnce a rozmixujeme ponorným mixérem – v případě třešní to doporučuji.
Přidáme cukr a pektin a na sporáku ještě povaříme asi 5 minut.
Kápneme na talířek trochu marmelády a pokud po zchladnutí není dost tuhá, přidáme pektin a ještě 2 minuty povaříme.
Přidáme citronovou šťávu a koření dle chuti a necháme ještě minutku přejít varem.
Horké plníme do čistých sklenic, uzavřeme víčkem, otočíme na pár minut dnem vzhůru, poté necháme vychladnout.
3,5 kg švestek – váha bez pecek a nejedlých částí
700-1150 g cukru / na 1 kg ovoce 200-300 g, regulujte dle sladkosti a vlastní chuti
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky mletého badyánu
¼ lžičky muškátového květu
160 ml octa / 40 ml na 1 kg švestek – lze vynechat
Švestky (či jiné ovoce, například broskve, meruňky, jablka, hrušky nebo jejich směsi) omyjeme a vypeckujeme (zbavíme nejedlých částí).
Neloupeme žádné z nich, jen vše důkladně omyjeme.
Ovoce můžeme použít rozpůlené nebo namleté hrubě jako sekanou (lépe se vejde do pomalého hrnce). Vložíme do varné nádoby pomalého hrnce a zasypeme cukrem s kořením, nemícháme, přiklopíme poklicí a zapneme. Můžeme přidat i ocet.
U cukru se řiďte i chutí – množství lze upravit (dejte nejméně 90 g na 1 kilo).
Přikryjeme poklicí a zapneme na nízkou teplotu na 8 hodin. Za 8 hodin rozměklé švestky rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci. Přepneme na vysokou teplotu a vaříme dalších cca 10 až 12 hodin. V každém případě se musí odpařit cca ¾ vody ze samotných švestek. Necháme zcela odkryté a asi každou hodinu promícháme.
Poslední 2-3 hodiny krátce zamícháme po 20-40 minutách.
Vaříme tak dlouho, dokud se nezačne za vařečkou tvořit cestička.
Horké naplníme pomocí nálevky do čistých suchých sklenic a zavíčkujeme.
Hustá povidla nepřevracíme, špatně se vrací zpět na dno sklenice. Víčka chytnou i tak.
Pokud chcete mít jistotu, že se nezkazí můžete sterilovat na 90 °C 20 minut.